Hvordan energioptimerer du din bolig?

Inflationen drøner af sted og energipriserne stiger fuldstændigt vildt. Det betyder mange bliver tvunget ud i energioptimering af boligen for overhovedet at kunne blive boende.

Vi ser her på hvad du selv kan se på og hvordan du energioptimerer dit hus.

Begynd med de områder, der rykker

energioptimering af boligNår du skal i gang med energioptimering, er det meget vigtigt, at du ser på, hvad der giver mest besparelse pr. krone.

For rigtigt mange vil det være efterisolering. Isoleringsmateriale koster ikke voldsomt meget og du kan selv lægge det oven på det eksisterende f.eks. på loftet.

Det er med andre ord noget du meget ofte selv kan gøre og dermed den ultimativt billigste mulig for at spare varmekroner.

Isoler loftet ekstra

Har du under 400 mm isolering på loftet, kan du vinde ved at efterisolere.

Fra 20 år siden var 100 mm nok og i dag er det 400, så tag 600 mm nu du er i gang, så er du sikret godt ud i fremtiden.
Det eneste irriterende ved loftisolering er gangbroen, der skal hæves, men helt ærligt, så slet er det jo altså heller ikke.

Du kan bruge den eksisterende, eller lave en ny med isolering under, en hævning tager lag tid, men koster mindre i træ. Hvis du selv gør det er det naturligvis billigst at hæve den eksisterende gangbro.

Isolering af vægge

Ydervæggene vil typisk være opført som isoleret med 100 mm bats, hvilket bestemt er bedre end ingen.

Er der mere end 100 mm, ja så er der plads til mere isolering og det virker voldsomt effektivt at få mere i væggene.

Den letteste måde at få det klarlagt på, er ved at bestille et termisk isoleringstjek, hvor der filmens med det termisk følsomt kamera, så det bliver meget tydeligt hvor der er kuldebroer = hvor varmen siver ud af boligen.

Den type termisk gennemgang klan dog kun udførs om vinteren, hvor der er stor forskel på ude og inde temperatur.

Det kan kun på det kraftigste anbefales, at få lavet en termisk varmeanalyse af boligen.

Isolering af gulv – Det giver komfort

Gulvet springer de fleste over, da det er enormt dyrt at efterisolere. Ud over der skal lægges et helt nyt gulv bagefter, skal der ofte både graves store mængder jord væk og etableres forstærkninger på soklen hele vejen rundt, for slet ikke at tale om de 400 mm isolering og alt muligt andet før I har et komplet 100% isoleret gulv.

Det er dyrt og betaler sig ikke sådan lige hjem – Det er med andre ord noget I skal gøre for at opnå bedre komfort -eller for at kunne få kælderen godkendt til bolig.

3 lags energivinduer

Rigtigt mange tror at nye energirigtige vinduer er vejen til en super energivenlig bilig, men faktum er, at ny energivinduer (selv dem med 3 lag) faktisk ikke giver en særlig stor besparelse og det tager op til 25 år at spare udgiften ind.

Der er ingen tvivl om, at det giver bedre komfort og indeklima uden træk og kuldeindfald ved vinduerne, men de sparer bare ikke ret meget ind og det er derfor noget af det sidste I bør se på – ja medmindre der er direkte hul i træet, så der fiser kold luft ind.

Skift varmekilde

Har I fjernvarme, så kan I ikke få noget, der er billigere (dækker stort set alle boliger i Danmark)

Fjernvarme er bare billigt og prisen er naturligvis ikke ens, nogen steder koster det 6.000 at opvarme 130 kvm med fjernvarme og andre steder 30.000.

Men det er som udgangspunk billigere end alt muligt andet.

Bor du i en kommune hvor fjernvarmen er blandt landets dyrest, kan det være en ide at bidrage med varme fra en brændeovn og billigt brænde – Her er det vigtigt at bemærke, at brændet skal være BILLIGT for det kan betale sig, I skal under 1800 pr. 2 rummeter.

Årsagen hertil er, at en brændeovn ikke er ret effektiv og meget ofte ligger på omkring 70% i nyttevirkning.

Har I investeret i en fedtstensovn med vandgris er det naturligvis lidt noget andet.

Har I ikke adgang til fjernvarme, er træpillefyr eller en luft til vand varmepumpe / jordvarme billigst.

Før Covid-19 var træpillefyret billigere end en varmepumpe, men med de voldsomme stigninger både på træpiller og el, ja så er udgiften til selve driften ca. den samme.

Man slipper så for alt arbejdet med udskrabning af slagger og påfyldning af træpiller med en varmepumpe – Men har I allerede træpillefyret, så vil det være billigst at bruge masser af tod på at finde billige træpiller kontra at investere 120.000 i et nyt varmepumpe anlæg.

Træpillerne skal nok falde i pris igen.

Skift vaner – Her kan I spare rigtigt meget

Hvis I skifter over til flex-afregning på jeres El, så I betaler spotpris på strømmen, så kan I ved at ændrer jeres forbrugsvaner spare ret meget på strømmen.

Når I kører på flex-afregning betaler i for strømmen til en pris afregnet direkte op på el-markedet og det betyder at I kan få meget billigt strøm, når ingen andre bruger strøm = om natten og mellem 12 og 15 på hverdage.

Udnytter I de tidsrum, hvor der er meget billigt strøm, kan I spare over 50% på jeres el-udgift pr. måned.

Prisen på el er dyrest mellem 19 og 22 om aftenen både på hverdage og i weekender.

Sørger man for ikke at starte opvasken og vaskemaskinen i den periode, kan man faktisk meget nemt spare på el-regningen med et abonnement hvor der straksafregnes.

Går i All-in på el-brug, hvor det er billigst, ja så kan i altså spare op til 50%, men så kræver det også , at I ikke ser fjernsyn om aftenen -eller bruger el på rent meget andet end belysning.

Det er jo umuligt, at leve på den måde, så mange vælger at kører med spotpris og sætter vaskemaskine og opvaskemaskinen i sving, når der er billigt el – DU kan følge priserne pr. time på dit elselskabs hjemmeside.

Skift til LED i hele boligen

LED belysning bruger næsten ingen strøm og de små led ”pærer” holder op til 25 år, så det er hele vejen igennem en god ide at skifte til LED, hver gang en pærer går ud.

Har I de helt gamle glødepærer, kan det godt betale sig at skifte dem , før de springer.

Du kan i dag få Led pærer til ALT i boligen, lige fra skift af lysstofrøret i din emhætte til skifte af pærer i spotbelysning i loftet.