Mobilt bredbånd

For at forstå det tekniske bag mobilt internet og mulighederne, er den nødvendigt at se lidt tilbage på mobiltelefonens udvikling og de tilhørende netværk i Danmark.

Da mobilen blev lille og handy nok til, at kunne komme i en jakkelomme var de udstyret med et mikro modem, der kunne sende og modtage data på det daværende mobilnet.

Dengang var hastigheden enormt begrænset og på niveau med de helt gamle internetlinjer hvor man anvendte de larmende modemer – altså 56 k/sekundet

Mobilt internetDet betød, at det var muligt at sende en SMS og en MMS, mere var faktisk ikke muligt i begyndelsen.

Teleselskaberne så mulighederne i teknologien og en ekstra måde at tjene penge på, så de investerede store milliardbeløb i udbygning af deres netværk, så hastigheden kunne sættes op.

Ideen var, at vi skulle kunne se hinanden på mobilen, når vi talte sammen.

Måske husker du da mobilselskabet 3 markedsførte deres nye 3G netværk og videomobiler?

Det blev et kæmpe flop, for nok havde de fået hastigheden op på deres netværk, men kun i centrum af ganske få store byer og det betød, du kun kunne video telefonere med andre (der også havde en videomobil og var på 3) inde i midtbyen

Kom du bare 5 km ud, var der ingen dækning.

Mobilselskabet 3 var med andre ord de første på markedet, der forsøgte at tjene store penge på 3G og de andre selskaber fulgte efter og her kom mobilt bredbånd til verden.

Frem for at bruge en mobiltelefon til at sende og modtage data, blev et lille eksternt mobilmodem solgt med et abonnement.
Det lille modem, er det vi i dag kender som et usb modem.

Ganske enkelt et lille modem, der sættes i en usb port på din PC, Ipad eller i en router og dermed sender og modtager data, så du er online

Mobilt bredbånd – stadigvæk på det mobile net

Det internet du kobles op til via dit mobilt internet abonnement, er naturligvis det samme som du kender hjemmefra, du kan det samme, se de samme internetsider osv, men teknologien er anderledes.

Det er stadigvæk et lille modem, der ringer op og sender data til og fra mobilmasterne og derfor er dækningen uhyre vigtig for din oplevelse mht stabilitet og hastighed.

Kvaliteten i dag

Her i dag er teknologien opgraderet over flere gange ude på sendemasterne og derfor er det mobile internet blevet næsten lige så hurtigt som almindeligt fastnet internet.

Dog kun der hvor der er kraftigt signal.

Som før i tiden er det i byerne, der er kraftigst dækning og dermed også der du kan opleve højeste hastighed faktisk helt op til 100 mbit i download.

Læs mere om fri data – klik her

Bevæger du dig ud i sommerhuset ved kysten, er det noget anderledes og ofte kun 5 – 10 mbit.

Det er dog ofte stadigvæk hurtigt nok til at se TV og gøre alt det du plejer derhjemme, bare en anelse langsommere.

Vil du være helt sikker på hurtigt mobilt internet, så tjek om der er 4G dækning før du køber.
Der er stor forskel på hvordan de 3 netværk i Danmark dækker uden for byerne.

Priserne – Dks billigste internetforbindelse

Benytter du ikke internettet ret meget i løbet af ugen, er mobilt bredbånd den billigste måde du kan være online overhovedet.

Et usb modem til 179 og et abonnement til 49 kroner pr. måned og du er klar. Det giver en samlet udgift på under 65 kroner pr måned.

Eneste ulempe er, at du kun må bruge et bestemt antal GB data pr. måned. Dataene bruges når du er online, hvor det lille modem sender og modtager data.

5 GB er dog nok til at surfe 1 time om dagen i en hel måned.

Hvem bruger mobil internet i dag?

Typisk anvendes de mobile internetforbindelser i dag til:

– Internet til pendlere
– Internet i sommerhuset og på båden
– Internet i kolonihaven og campingvogn
– Som billigt internet i hjemmet

Har du hørt om det helt nye 5G? Læs med på 5G portalen her

Update: 5G er kommet til

Ovenstående information er skrevet før 5G blev udrullet i Danmark og derfor er mobilt bredbånd nu langt mere interessant kontra før.

Nu kan du få samme hastigheder som med Fiber- og fordelen er jo at du kan tage dit mobile bredbånd med i sommerhus, kolonihave, til fester, på båden m.m.

Det gør Mobilt bredbånd langt mere interessant her i 2023