Sådan skifter du let klinker og fliser ud

Skift en klinkeRevnede eller bulende fliser er desværre et stort problem i mange køkkener og badeværelser. Hvis flisen buler ud, kan det betyde at den har mistet vedhæftningen i underlaget – og det er med at få det lavet med det samme, for du risikerer, at der kommer skidt, snavs og vand ind bag underlaget, hvilket kan give fugtskader og skimmelsvamp – og før du ved af det, har du et alvorligt problem, der både er besværligt, dyrt og potentielt sundhedsskadeligt. Hvis du fanger det i opløbet, kan du forholdsvist let skifte klinkerne eller fliserne ud selv.

Problemets omfang

Først og fremmest er det vigtigt at få svar på, om det kun drejer sig om en enkelt klinke eller flise, eller om de omkringliggende fliser også har mistet vedhæftningen i underlaget. Et af de tegn, du kan kigge efter, er revnede fuger omkring flisen, men et godt tip er at banke let på flisen med hånden. Hvis det lyder hult i forhold til de andre fliser, skal den skiftes for at undgå, at der sætter sig skidt, snavs og fugt.

Det rigtige værktøj

Når du har vurderet problemets omfang, er det egentlig bare med at få fliserne skåret ud. Til formålet kan du bruge en standard multicutter, eller et specielt værktøj fra Milwaukee  – et FCOT multiskærerværktøj – som er ret ideelt til udskæringer, idet det let kan benyttes med én hånd.
Når fugen er fræset ud, kan du let banke flisen løs. Herefter skal du fjerne det gamle fliseklæb – f.eks. med en multicutter med skabeklinge – eller hammer og mejsel. Husk at støvsuge området grundigt, så der ikke ligger rester af fliseklæb tilbage.

Skal du skifte en flise på badeværelset, kan det være nødvendigt at genoprette den bagvedliggende vådrumsmembran, hvis flisen er opsat på en gipsplade. Det kan du gøre ved at smøre et lag flydende gummimembran på arbejdsområdet af flere omgange. Herefter kan du trykke et stykke armeringsfilt på, som udglattes med en pensel for at presse eventuelle folder og luftbobler ud. Hvis flisen sidder på en betonvæg, er det ikke nødvendigt med vådrumssikring. Der skal du bare påføre almindelig flisegrunder på arbejdsfladen, og fliseklæb på flisen. Herefter presser du flisen på plads, indtil den flugter med de omkringliggende fliser. Brug gerne et vaterpas  til at måle efter, og husk at købe flisekryds til at holde flisen på plads indtil du er klar til at fuge, når fliseklæbet er tør – hvilket den oftest vil være dagen efter.

Når fliseklæbet er tør, fylder du fugerne med fugemørtel, og tørrer efter med en hårdt opvredet svamp. Efter ca. 20 minutter, kan du begynde at gøre overfladen ren med en tør klud.
Fyld fugerne med en velegnet fugemørtel, og tør efter med en hårdtopvredet svamp. Efter en lille halv time, kan du rengøre overfladen med en tør klud.
Husk altid at følge producentens anvisning for opsætning, tørretider, fliseklæber mm., og hold dig opdateret om regler og krav for renovering af vådrum.