Hvorfor skifter vi mellem sommerdæk og vinterdæk?

Vi kan lige så godt indrømme det, i hvert fald de fleste af os: Vi er afhængige af tryghed. Er der noget, der virkelig appellerer til den almindelige dansker, så er det tryghed. Vi plejer at se Danmark som et ret trygt land sådan generelt i forhold til mange andre lande. Vi har orden i tingene, vi har et veludviklet demokrati, vi har politi, der sikrer, at loven bliver holdt, og der hersker ingen form for korruption i landets ledelse. Vi har retssikkerhed, hvor vi er uskyldige til det modsatte er bevist, og i det hele taget ser vi i høj grad Danmark som et land, hvor der er styr på tingene, og vi ser det som et samfund, som mange andre lande kan lære en masse af og dermed bliver bedre.

BildækGrunden til, at vores samfund er så godt kontrolleret og sat i system, og at der absolut ikke hersker kaos er, at vi i grunden er store tilhængere af tryghed. Det skal være trygt at leve her, og man skal vide nogenlunde, hvilket liv man får ved at bo i Danmark. For eksempel har vi et socialt sikkerhedsnet, som gør, at man ikke bare økonomisk kan falde helt ned på bunden uden at kunne komme op igen, som man for eksempel kan risikere i USA, som i høj grad er baseret på, at man selv er sin egen lykkes smed, og hvis man ikke har en god privatøkonomi, så er det ens egen skyld, og det er ikke noget, som samfundet skal beskæftige sig med, og man skal bestemt ikke betale for meget i skat, for hvis man har brug for social hjælp, så er det ens egen skyld.
Sådan tænker vi aldeles ikke i Danmark. Vi har helt andre tankemønstre, fordi vi går meget højt op i tryghed.

skift dæk – de bremser bedre

Men når vi nu er så afhængige af tryghed som danskere, hvorfor gælder det så ikke, når vi kører bil. Der er i hvert fald rigtig mange, der ikke gider at tjekke, hvilke dæk de kører på. Nogle har måske ikke skiftet dem i årevis, og nogle aner måske ikke noget om, hvilken slags dæk de kører på. Dette er bestemt en skam, for man skal tænke på, at dækkene jo er den eneste kontakt, som bilen har med vejen. De fire vinterdæk er ansvarlige for at transportere dig trygt fra A til B, og derfor har dækkene en kæmpe betydning for, om du kører sikkert, når du tager afsted med din bil, eller om du potentielt er i fare for at miste herredømmet over din bil hvert øjeblik det skal være, for så radikalt galt kan det gå, hvis der bare er en smule slaphed og sløvhed omkring det at tjekke sine vinterdæk.

Læs mere klik her

Gå til dommerdæk ved 8 grader

Der er mange slags dæk at vælge imellem, og der er nogle, der er bedre egnet til en bestemt type biler, mens de samme dæk aldeles ikke er velegnet til andre slags biler. Derfor er det vigtigt at spørge en ekspert i vinterdæk, som du føler, du kan stole på, for det er virkelig en vigtig sag, at få det bragt i orden.
Nogle gode råd kan du dog få, som du kan bruge til at tjekke op på de vinterdæk, som du har, og så kan du overveje, om det er tid til at få nogle nye dæk under din bil.
Først og fremmest skal du tjekke, om det er den rigtige størrelse dæk, der er på din bil. De skal også have den rigtige hastighedskode og bæreevne, og noget meget vigtigt er, at de skal have rigeligt med mønsterdybde. Dæktrykket er også rigtig vigtigt, for det kan påvirke både bremselængde, men det kan også påvirke dit brændstofforbrug. Dækkene må ikke have synlige skader, og de må ikke være for gamle.

Dækkene skal helst være afbalanceret, og hvis de ikke er det, så er det noget man ofte selv lægger mærke til, hvis bilen begynder at ryste rigtig meget.
Så er det ikke mindst meget vigtigt, at dækkene passer til årstiden, og så skal man også holde øje med, om dækkene slides jævnt. Alt dette kan have stor betydning for, om du kører trygt eller ej.