Valg af gulvtype
Hvis du er i den situation, at du skal vælge et nyt gulv, kan det være godt at læse lidt, om de forskellige typer af gulv, der er på markedet. Der er nemlig rigtig mange muligheder og dit valg vil betyde meget for stemningen i rummet samt, hvordan du kan bruge rummet. Det siger sig selv, at hvis du har en stue med klinker er gulvet mere robust overfor ridser end et parketgulv. Men det bliver også et ”hårdere” rum at være i. Der er således ikke kun selve gulvets slidstyrke og holdbarhed at tænke på, men også hvilken type af rum, du vil have. Her kommer en introduktion til nogle af de mest almindelige typer af trægulve samt klinkegulve.
Et klassisk parketgulv
Et parketgulv bliver forbundet med et klassisk lidt herskabeligt rum. Det kan fås i mange træsorter, og det er muligt at lægge det i mange forskellige mønstre og kan f.eks. laves med borter rundt i gulvets kant. Parketgulvet kan både være lamelopbygget og massivt og kan lægges på strøer, eller det kan lægges som et svømmende gulv.
Det stærke plankegulv
Et plankegulv fås også i mange forskellige træsorter. Det kan f.eks. fås i de lyse træsorter som ask, bøg og eg, men også i de mørke mere eksotiske træsorter. Et plankegulv tilfører en smuk naturlig overflade i et rum. Det trækker naturen ind i rummet og er et blødt naturligt indslag. De nye plankegulve er opbygget af lameller. Det bliver ekstra formstabilt og stærkt ved, at det midterste af de tre lag vender på tværs af de andre to.
Gulve af massivt træ
Der er ikke meget, der kan hamle op med plankegulvet i massivt træ. Det er lækkert at gå på og dæmper lyden af fodtrin mere end de fleste andre gulve. Vil du gerne have et massivt plankegulv, skal du være opmærksom på, at træet er et levende materiale, der er følsomt overfor luftfugtighed. Det vil sige at plankerne udvider sig, når det ikke er så varmt i rummet og trækker sig sammen om vinteren, når der er varme på. Det giver helt naturligt revner mellem plankerne, som kan forandre sig året igennem. Vil du gerne kombinere de massive planker med gulvvarme, er det vigtigt, at du sørger for at varmefordelingen er helt ensartet på gulvfladen og, at den maksimale temperatur på gulvets overflade ikke overstiger 27 grader.
Fælles for gulve af træ
Når du skal lægge et trægulv, skal du huske, at underlaget skal have en høj bæreevne. Det skal være et underlag specielt fremstillet til at lægge trægulve på. Det skal jo gerne holde lige så længe som trægulvet.
Rustikke flisegulve
Ønsker du et mere rustikt udtryk i dine rum er klinke- og flisegulve et godt alternativ. De er meget praktiske og man kan jo vælge mellem mange forskellige fliser og klinker, så man kan få et gulv lige efter ens egen smag. Fliser til gulvet kan både være lavet af keramik – altså fremstillet af ler eller kvartssand. De kan også være af et naturmateriale såsom granit, marmor eller skifer. Man siger som hovedregel at store fliser bevirker, at et rum ser større ud og at små fliser modsat får rummet til at se mindre ud. Man skal tjekke, at de fliser man vælger har en slidstyrke der egner sig til det pågældende rum. Ligger de i slidgruppe 4-5 kan de bruges alle steder, da de er meget stærke. Ligger de fliser du har udset dig kun i gruppe 2, vil de ikke være egnet til ”trafikerede” steder, men kun til rum uden den store aktivitet. Ligger man fliser får man et holdbart og rengøringsvenligt gulv, men også et hårdere rum med en skarpere lyd end ved et trægulv.
Læs også: Sådan laver du en gulvafhøvling | gulvafslibning