Spar på varmen

Der er god grund til at investere i energiforbedringer. Hvis dit hus ikke er energioptimeret i forhold til varmeforbrug er der nemlig mange penge at spare. I langt de fleste tilfælde vil du spare et større beløb i varme, end det lånet til forbedringerne løber op i. Her giver vi dig 6 gode råd om, hvordan du kan nedsætte varmeregningen og spare penge.

1. Loftet kan efterisoleres

I et helt normalt gennemsnitligt dansk hus forsvinder så meget som 10 % af varmen via taget. Har du et hus med et uudnyttet loft, er det et relativt let og billigt tiltag, at få efterisoleret tagetagen ved at lægge isoleringen på loftets gulv. Mange sådanne lofter er isoleret med isoleringsmåtter eller noget tilsvarende, men det vil næsten altid kunne svare sig at øge laget af isolering, så det kommer op på 400 mm. Er der ikke plads til dette, lægges så tykt lag isolering som muligt. Det er dog vigtigt, at der er en afstand mellem isoleringen og tagbeklædningen på 50 mm. Grunden er, at loftet skal kunne ventileres med gennemstrømmende luft, så tagkonstruktionen holdes fri for fugt.

2. Husets ydervægge kan efterisoleres

I et gennemsnitligt hus forsvinder omkring 30 % af varmen via husets ydervægge. Derfor er det en rigtig god ide at efterisolere disse. Der er forskellige metoder til dette alt efter, på hvilken måde huset er konstrueret.
Er det et hus med hulmur, kan man hyre et isoleringsfirma og få dem til at blæse et isolerende materiale ind i hulmuren. Det gøres ved at fjerne mursten på strategisk udvalgte steder. Det er en forholdsvis billig løsning og heller ikke den, der giver den største isoleringsgrad. Men det er langt bedre at hulmursisolere end at lade være.
Man kan også efterisolere et hus udefra. Det gør man ved montering af isoleringsmåtter på husets ydermure, hvorefter man tilfører en ny facade. Facaden kan laves på flere måder. Enten pudses isoleringsmåtterne med mørtel, så husets facade fremstår pudset. Eller facaden kan beklædes med plademateriale eller træ. Den sidste og mest bekostelige affære er at mure en ny mur udenpå laget af isolering. Det kan ske at vinduerne kommer til at sidde meget langt inde i facaden og derfor skal flyttes ud, hvis man vil have en harmonisk og pæn facade.

3. Husets gulve kan efterisoleres

Gulvet er også et sted, man kan kigge hen for at spare penge på varmeregningen. I et gennemsnitligt hus forsvinder 15 % af varmen via gulvet. Det kan naturligvis undgås ved at isolere gulvet bedre. Hvis et hus har en kælder eller krybekælder er det lettest at forbedre isoleringen. Det samme gælder, hvis gulvet er mellem to etager. Har du et gammelt hus, kan der være et lag af indskudsler under gulvet. Fjernes det, er der bedre plads til isoleringen. Indskudsleret har dog en lydisolerende funktion, så man kan risikere at huset bliver mere lydt, når det fjernes. Hvis du har et hus med kælder, kan efterisoleringen foregå ved at sætte isoleringsmateriale på undersiden af stueetagens gulvbrædder. Det kræver dog at kælderloftet fjernes. Har dit hus en krybekælder kan du efterisolere der. Isoleringen må dog ikke blive for tyk og må ikke forhindre ventilation, for så er der risiko for, at skimmelsvamp kan opstå. Der skal i tillæg være et lag bestående af dampspærre mellem isoleringslaget og gulvet i stueetagen. Den skal forhindre fugtig og varm luft fra stueetagen i at komme ned i krybekælderen.

6. Vinduerne kan udskiftes

Vinduerne i et gennemsnitligt hus er skyld i et varmetab på 14%. Hvis du har et hus med vinduer, der er mere end 10 år gamle, kan det spare dig meget i varme at skifte til moderne energiruder. Har du vinduer med store ruder uden sprosser, kan du vælge kun at skifte ruden ud med nye energiruder. Skifter du til helt nye vinduer så vælge nogle hvor ramme og karm er isolerede. Har du gamle vinduer med sprosser anbefales det at renovere vinduerne og få monteret forsatsruder med energiglas.