Sådan bygger du et fundament

Hvis du i første omgang er interesseret i at vide mere om, hvordan du sådan helt generelt laver et fundament til et parcelhus, så kan du læse mere om trinene og formålet med et fundament i den følgende tekst.

FundamentGenerelt har et fundament den funktion, at det skal sørge for at holde på de bærende vægge i huset. Hvis det er ustabilt, så vil du se revner i mure samt døre, der pludselig ikke kan lukkes ordentligt, eller måske et vindue, som begynder at binde.

Samtidigt sørger fundamentet for at holde huset fri af fugt. Dette er en meget vigtig funktion, som ser til, at indeklimaet i huset forbliver sundt. Samtidigt er det også vigtigt at holde sig for øje, da du jo ikke er interesseret i, at dit hus pludseligt eller over tid bliver udsat for fugtskader. Du kan læse mere om støbning af fundament her.

Udover at fugtskaderne er usunde for dit helbred, så vil disse heller ikke fornøje din pengepung!

Opsætning af fundament

Generelt om fundament kan det det siges, at du altid skal starte med at måle op. Måle op til fundament betyder i denne sammenhæng, at du skal sørge for at få lavet en firkant, inden for hvilken dit fundament skal ligge.

Inden du laver opmålingen, er det en god idé, at du får en geotekniker eller en anden håndværker til at undersøge jordbunden. Jordbundens tilstand spiller nemlig en stor rolle for fundamentets evne til at blive ved med at have den rolle, som du har tiltænkt det.

Når jordbunden er undersøgt og godkendt, kan du begynde at måle op. Her er det alfa og omega, at du sørger for, at hjørnerne i den opmålte firkant er 90 grader. På den måde er du sikker på, at dit fundament er lige.

Udgravning af fundament

Når opsætningen er vel overstået, så kan du gå i gang med at grave ud til dit fundament. Hvis vi forestiller os, at du skal grave ud til et parcelhus, så er der nogle givne mål, som du skal overholde.

Du skal altid sørge for at grave ned til en dybde af minimum 90 cm. På den vis sikrer du dig, at fundamentet holdes fri af frost.

Husk også, at du skal grave, indtil du når til fast grund. Du er ikke interesseret i, at dit fundament pludselig synker.

Med hensyn til bredden af renden skal du grave noget, der svarer til mellem 33 til 39 cm. Det er rende-målet, når du skal grave ud til en bygning, som skal være opvarmet.

Hvis renden er stabil, så kan du fylde beton direkte i den, men det ses også, at renden er nødt til at blive stabiliseret. Der skal du da benytte dig af en såkaldt forskalling. Forskalling er blot et fagudtryk, som betyder, at du ønsker at stabilisere siderne i renden. Dette gøres ved hjælp af brædder.

Støbning af fundamentet

Efter alle disse indledende manøvrer skal du i gang med støbningen af fundamentet. Dette foregår ved, at du hælder betonen ned i den rende, som du har lavet.

Her er det vigtigt, at du fylder beton i, indtil du er lige knapt i højde med terrænet. Du skal huske at sørge for, at betonen er lige. Nu skal du vente på, at betonen bliver tør. Tørretiden afhænger af forskellige ting, som for eksempel vejr og vind.

Fundamentet eller rettere betonen i fundamentet bliver ved med at blive stærkere og stærkere, som tiden går, men du vil hurtigt kunne mure op på det. Eventuelt ved hjælp af lecablokke, som er et uhyre effektivt materiale i forhold til dets funktion – Læs mere på Bedrebyg.dk