Hvordan bruger du parfume?

De fleste af os kan godt lide at dufte godt, og de fleste har også prøvet en parfume. Det er dog stor forvirring omkring hvordan man skal bruge den, uanset om du er mand eller kvinde. Hvordan bruger man egentlig parfume? Her kan du læse mere om parfume og hvordan man kan bruge den.

Hvad er parfume?

Parfume er en duftende væske, balm eller stift, som vi smører eller sprayer på os for at dufte godt. Det der gør parfume så specielt og intrikat, er at de fleste dufter reagerer med vores kemi, altså vores huds kemi, og den samme parfume kan derfor dufte på forskellige måde på forskellige mennesker. Det er altså ikke sådan, at en parfume passer for alle. Dufte er også ekstremt personligt, og vi har meget forskellig smag i forhold til hvad for nogle dufte vi godt kan lide – på os selv og på andre.

Nogle kan godt lide dybe, pudrede dufte, andre orientalske krydrede dufte, nogle kan bedst lide ‘rene’ dufte og andre foretrækker lette, blomsteragtige eller frugtige dufte. Det trænger dog ikke at være så svært at finde frem til hvilken parfume du skal vælge. Her kan du for eksempel finde en udførlig parfume guide til mænd – klik her og læs mere, og sætte dig bedre ind i, hvad som er den bedste parfume til dig.

En anden måde du kan dechifrere parfume på, er at se på hvilke noter den indeholder. Parfumer er bygget op af flere duftkomponenter der i samspil skaber en bestemt duft. Man har som udgangspunkt en grundnote eller base note, en hjertenote – den midterste og en top note. Top noten er den der er åbningen i parfumens duftorgel, og det er den der dufter de første minutter eller i nogle tilfælde timer, inden de andre noter overtager gradvist. Derefter kan man tit dufte hjertenoten mere tydelig, efter hvert som parfumen tørrer ind på huden, såkaldt ‘dry down’. Den sidste note der bliver hængende er basenoten. Denne kan i mange tilfælde være dyb og ‘musky’, pudret eller træagtig. Det er heller ikke uvanligt med lædernoter i en basenote i en parfume. En parfume kan altså ændrer fuldstændigt udtryk indenfor få timer.

Nogen parfumer er dog mere komplekse end andre, og dyre velproducerede parfumer, er tit mere komplekse og har en mere avanceret duftprofil.

Man taler også om hvor meget parfumen udsondres til andre og hvor meget den opfattes af andre, såkaldt ‘sillage’ og hvor lang tid parfumen varer på huden. Dette kan også komme an på din huds kemi, så en duft der varer og hænger ved i evighed på nogen, kan vare i minutter på andre. Dette er noget man kommer frem til når man prøver parfumer på huden, og det er altid en god ide at få en prøve på parfumen, inden du køber. Parfume kan nemlig være dyrt, og det er en god ide at vide hvordan den opfører sig på din hud og reagerer med din huds kemi.

Find din signaturduft

De fleste vil gerne have en signaturduft. Dufte er meget personlige og kan fremprovokere følelser og minder. Derfor er det en vigtig del af din garderobe, hvordan du dufter og hvilken duft folk omkring dig forbinder dig med. Dufte er en spændende verden, hvor man kan sende signaler og blive opfattet på forskellige måder. Du behøver faktisk ikke have kun en signaturduft, du kan have en duftgarderobe med forskellige dufte for forskellige behov og anledninger.

De fleste ved hvad for nogle noter vi godt kan lide. Det er en god ide at have en ide om hvad for en parfume man vil have, om den skal være tung eller let, eller om den skal være til sommer eller vinter. Parfumer kan også dufte forskellige, i forskellige sæsoner, og varme og kulde, kan få frem forskellige aspekter ved en duft.