Gør-Det-Selv højbed til haven

Højbede er blevet populære i de danske haver. Med god grund. Der er nemlig et utal af fordele ved at have højbede i haven. I denne artikel guider vi dig til, hvordan du kan lave dine egne højbede til din have og fortælle om fordelene ved at have højbede frem for normale bede i haven.

Find dine materialer

Før du starter på byggeprojektet, skal du vide, hvor stort dit højbed skal være, og hvilke materialer du skal bruge. Vi har lavet en liste over, hvad du skal bruge før, du starter på byggeprojektet:

4 styks hjørnestolper
4 lange planker
4 korte planker

Dertil vælger du selv, om du vil have en bund i bedet eller ej. Hvis du ønsker en bund, skal du også anskaffe dig sådan en. Ellers er dræningsmateriale meget anvendeligt i bunden. Husk, at få plankerne i rette mål og farve.

Lav højbed i havenSådan bygger du dit højbed

Når du skal til at bygge dit bed, kan du følge denne guide, der hjælper dig step for step.

1) Find ud af, hvor bedet skal placeres
2) Grav plænen op på området og vend jorden godt, så den bliver blød og smuldret
3) Placér to af hjørnepælene og forbind dem med en af plankerne
4) Gentag punkt 3 med de to resterende hjørner
5) Forbind de to langsider med de korte planker
6) Hæld dræningsmateriale i bunden eller montér din bund
7) Fyld bedet med jord, men ikke helt til kanten. Der skal være plads til planterne. Et par centimeter fra kanten burde være tilstrækkeligt
8) Plant dine planter og fyld efter med jord

Hvorfor skal jeg have et højbed?

Nu spørger du sikkert dig selv, hvorfor det er nødvendigt at bygge et højbed fremfor blot at have et normalt bed. Forklaringen følger i de næste punkter.
Først og fremmest er et højbed flot. Det giver din have et eksklusivt look, og du kan selv vælge dine materialer, farve og størrelse til dit højbed. Det giver en orden, som vil være svær at opretholde med et normalt bed.

Et højbed er nemmere at vedligeholde

Når dine planter er i kasser og rammer, bliver de også nemmere at vedligeholde. Det giver et mere overskueligt arbejde, at planterne, ukrudt og lignende kun kan strække sig over et vist areal. Derfor er højbedet med til at gøre dit arbejde overskueligt og nemt. Det giver struktur til din have at have et højbed.

Slip for ondt i ryggen og akavede stillinger

Det er hårdt for muskler og led at udføre havearbejde. Det gælder også, når bedet skal vedligeholdes. Det kan du slippe for med et højbed. Et højbed er hævet over jorden og er derfor nemmere at arbejde med, uden at du får ondt i ryggen eller andre lemmer. Derfor skåner du dig selv ved at have et højbed.

Få mere glæde af solens stråler

Jorden i et højbed har nemmere ved at varmes op, da solens stråler er mere behjælpelige end normalt. Det skyldes, at et højbed både får varme fra siderne og oppefra. Det giver nogle flotte planter og giver mulighed for, at du kan høste dem tidligere end i et normalt bed. Er du derfor ikke helt tilfreds med resultatet i dit normale bed, kan et højbed være den rette løsning for dig.

Bedet kan tilpasses dig

Alle mennesker er forskellige, og derfor kan et højbed også designes præcis, som du ønsker det. Det kan tilpasses i højden og formes i en facon, som du finder ideel. Hvis du er en høj person, kan det være smart at lave et højt bed, hvorimod et lavere bed er mere optimalt til en lav person.

Ekstra højbeds guide

Et højbed er en populær måde at dyrke planter og grøntsager på, især i områder med dårlig jordkvalitet eller begrænset plads. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan man bygger et højbed:

  1. Vælg en placering: Vælg en solrig placering med god dræning og adgang til vand. Overvej også, om du vil have nem adgang til højbedet fra alle sider eller kun fra to.
  2. Vælg materialer: Der er mange forskellige materialer, du kan bruge til at bygge et højbed, herunder træ, sten, mursten, genanvendte paller eller endda metal. Du skal bruge materiale til siderne og et materiale til bunden.
  3. Mål og markér: Bestem størrelsen på dit højbed og brug snor eller maling til at markere omkredsen på jorden.
  4. Grav ud: Grav ca. 15 cm ned i jorden og fjern alle sten og rødder.
  5. Lav bunden: Hvis du bruger træ eller sten til siderne, kan du lægge en fiberdug på bunden for at forhindre ukrudt og bevare jordfugtighed. Hvis du bruger mursten, paller eller metal, kan du springe dette trin over.
  6. Saml siderne: Brug skruer, søm eller beslag til at samle siderne. Hvis du bruger træ, skal du sørge for at bruge træ, der er behandlet mod råd og insekter, eller anvende en beskyttende belægning på træet.
  7. Placer højbedet: Løft forsigtigt højbedet på plads, og juster det, så det er niveau. Brug et vaterpas til at kontrollere, om højbedet er lige.
  8. Fyld højbedet: Fyld højbedet med en blanding af jord, kompost og muld. Du kan også tilføje gødning for at give dine planter en god start.
  9. Plant: Nu er det tid til at plante dine planter og grøntsager i dit nye højbed! Sørg for at give dem tilstrækkelig vand og pasning i henhold til deres behov.

Ved at følge disse trin kan du nemt bygge dit eget højbed og nyde godt af friske grøntsager og planter på en pladsbesparende måde.