Alufælge

De fleste vil nok mene, at fælge til bilen er en hobby for mænd. Måske er dette også sandt, men uanset denne debat så kan der ikke herske nogen tvivl om, at alufælge fås i mange flotte modeller, som bestemt vil pynte på din bil også.

Markedet er stort, og derfor kan det være svært at finde hoved og hale i, hvor samt hvilke man skal købe. Noter dig derfor dette: Du bør altid kun købe godkendte fælge hos en autoriseret forhandler eller en webshop med pasnings garanti.

Hvad er en godkendt alufælge?

Valg af alufælgeDu bør altid notere dig, om fælgen er godkendt eller ej. Godkendelsen skal ske ved eksempelvis TÜV eller en anden europæisk godkendelsesinstans, da denne er en garanti for, at fælgen både passer til bilen samt at fælgen er blevet testet, for at undersøge dens styrke og levetid. Her testes der eksempelvis for styrken ved start- og stopbelastninger, hvor kravet for fælge lyder, at de skal kunne klare belastninger, som svarer til ca. 300.000 kilometers kørsel. Ligeledes undersøges der for fælgens slagfasthed, hvor den skal holde til en bestemt lufttryk i et minut efter et slag, eksempelvis ved påkørsel af en kantsten.

Find en autoriseret forhandler eller webshop

Det kan være svært at finde ud af, om en fælge er godkendt eller ej, da der ikke er nogle krav til mærkning af fælge. Derfor bør du kun købe fælge ved en autoriseret forhandler, som altid kan dokumentere de tekniske specifikationer omkring fælgen. Her skal fremgå, om fælgen er godkendt til den vægtbelastning, som svarer til maksimalt akseltryk på bilen.

Dokumentationen er vigtigt, da du kan få brug for denne ved syn af bilen. Dertil tilbyder de fleste forhandlere 24 måneders garanti på fælgen samt 24 måneders garanti mod fejl i overfladen. Det er ligeledes ikke et krav, men ofte er dette med i købet, hvilket også kan hjælpe dig med at skelne mellem gode og mindre gode forhandlere.

Hos udvalgte webshops, er der så meget styr på dokumentationen, de tilbyder ofte pasnings garanti, så her kan du også roligt handle.

Find den rette fælge til din bil

Der findes mange forskellige fælge på markedet, hvor design og materiale er nogle af de parametre, som adskiller dem fra hinanden. Fælge findes ligeledes i forskellige størrelse, men her har dit dæk også noget at sige, da du skal have en dækstørrelse, som passer på bilen, og som fælgen samtidig skal kunne sidde i.
Din bilmodel er typegodkendt til en bestemt type fælgstørrelse og den må gerne afvige men ikke ret meget. Derfor er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken størrelse din biltype må bruge og kan synes med.
På en del af de store webshops, kan du indtaste din bilmodel og få en oversigt over de dæk og alufælge bilen lovligt kan monteres.

Produktkvalitet og materialer

Der findes to forskellige materialer, som fælge fremstillet i. Stål- og letmetalsfælge. Forskellen er kvaliteten samt vægten. En letmetalsfælge kan i princippet benyttes hele året rundt, men fordi du bør skifte dine sommerdæk ud med vinterdæk, så har de fleste monteret letmetalsfælgen på sommerdækkene mens stålfælgen sidder på vinterdækkene.

Vægten på de to typer fælge er meget ens, men dette afhænger naturligvis også af størrelsen på fælgen. Dog er der sjældent meget at hente på vægtbesparelse her. Stålfælge er den tungeste af de to, men letmetalsfælge skal fortsat have en høj styrke, hvorfor det ikke er ligeså lette, som navnet måske antyder.

Hvad skal jeg vælge?

Som det allerede er nævnt, så har de fleste letvægtsfælge på deres sommerdæk, og det er ofte disse dæk, som man kører mest med herhjemme, da vinteren sjældent varer mere end 3-4 måneder. Så skal du ud og investere i et par nye fælge, så vil du helt sikkert skulle gå efter et par flotte letmetalsfælge. Det er her, at udvalget er størst, og du får de flotteste varianter.

Farve og størrelse er også meget centrale emner, når du skal have nye fælge til bilen. Her skal du dog være opmærksom på, om fælgen passer med din dækstørrelse, og om disse kan gå på bilen, hvis de bliver større endnu. Det kan samtidig være en dyr fornøjelse, hvis du skal ud og have fire nye dæk også, fordi du ønsker en 17 ” fælge fremfor en 15” eller 16”. Så kræves både fælge og dæk.

Vær opmærksom på dette ved køb

Det er vigtigt, at du får afbalanceret dine dæk, når du skifter fælge ud. Du skal dog ikke have din bil til syn, når du skifter fælge, så længe den overholder en række krav.

Hjulet må ikke gå ud over skærmkanten, hvor der også skal være tilstrækkelig frigang mellem hjul og karrosseri.
Sporvidden skal være uændret.
Dækomkredsen skal stemme overens med den, der gælder for de typegodkendte dæk, hvor tolerancen lyder på +/- 5 %. Du kan læse mere om disse regler på FDM’s hjemmeside.

Vedligeholdelse af alufælgene

Det kan være en lettere dyr investering, hvis du køber nye fælge. Ofte går pris og kvalitet hånd i hånd, og derfor bør du da heller ikke købe de billigste på markedet – husk ovenstående med at fælgen skal være godkendt.

Når du så har købt dine fælge, så skal du huske at holde disse ved lige. De udsættes for mange forskellige vejrforhold, og der kan hurtigt sætte sig bremsestøv ved forhjulene, hvilket med tiden kan sætte sig fast mere permanent og danne skjolder i overfladen. Derfor bør du rense og afvaske dine fælge jævnligt, og altid kontrollere disse for revner også, således at fælgen er intakt og har sin optimale styrke. Benyt med fordel lunkent vand og opvaskemiddel ved rengøringen, men udlad altid brug af opløsningsmidler, da dette kan skade fælgens belægning og udseende.