Gulvafhøvling

En nem løsning til at få et flot gulv er ved selv at lave en gulvafhøvling, der kan være med til at give dit gulv helt nyt liv. Ved selv at stå for din gulvafhøvling slipper du for en masse dyre udgifter til håndværkeren, som ellers skulle have udført opgaven for dig. Nedenfor finder du en guide til, hvordan du nemt selv kan klare din gulvafhøvling uden at komme ud for de typiske fejl, som folk ofte render ind i. Er gulvet meget gammelt, så læs her omrenovering af gamle gulve

Forbered dig ordentligt på din gulvafhøvling

GulvhøvlingInden du går i gang med den helt store gulvafhøvling, er det nødvendigt, at du får dækket ordentligt af. I forhold til afdækning menes der, at du skal fjerne alle møbler og alt, hvad der sidder på væggene, sådan at de ikke kan komme til at blive dækket af støv. Selvom der bruges en støvpose på maskinen, så vil en afhøvling støve helt vildt alligevel. Derfor er det også en god idé at tape dørene til, så det ikke er muligt for støvet at slippe ud. Det er altså ikke nok blot at lukke døren til.

Udover at dække af så er det også en rigtig god idé at gå gulvet efter for små søm og skruer. Hvis der stikker et lille søm op af nogle af plankerne, kan det resultere i, at slibepapiret, der sidder på maskinens valse, går i stykker, så det er nødvendigt at skifte det igen. Sker dette flere gange, kan det hurtigt blive en dyr omgang. Sørg også gerne for, at fugerne imellem plankerne er rengjort, så du ikke kommer til at slibe skidtet ned i plankerne. Ved at have styr på disse ting er du godt forberedt til at komme i gang med din afhøvling.

Slib gulvet af flere omgange

Når så gulvet skal slibes, er det vigtigt, at man gør det over flere omgange, så man får det mest jævne og ensartede resultat hele vejen rundt. Man skal starte med et sandpapir med et lavt korn på omkring 16-24, som er det groveste sandpapir. Med det grove sandpapir gælder det om at få slebet alt lak af plankerne samt at få jævnet gulvets niveau. Mange laver den fejl, at de ikke er grundige nok med det grovkornede sandpapir, hvilket kun giver et mere ærgerligt resultat i sidste ende.

Efter du har brugt det grovkornede sandpapir, skiftes der til et mellem-grovkornet papir på 40-60. Her gås gulvet efter igen, hvilket er med til at give en finere afhøvling. Til slut bruges et finkornet sandpapir på mellem 80-100. Det helt fine sandpapir skal være med til at sikre dig, at gulvet ikke bliver fyldt med en masse splintre, som kan sætte sig fast, når man er færdig med afhøvlingen.

Læs mere om gulvafhøvling klik her

Undgå disse fejl ganske nemt

Der er desværre nogle fejl, som er mere alvorlige end andre, når man laver en gulvafhøvling. Som nævnt ovenfor, er det en rigtig god idé at sørge for at fjerne diverse søm og skruer fra gulvet, inden man går i gang med at slibe det, da det kan ødelægge sandpapiret. Dog kan man også ødelægge gulvet, hvis ikke man har ordentligt styr på, hvordan man styrer maskinen. Kommer man til at holde den stille på gulvet, vil valsen nemlig bore sig ned i gulvet, og så vil det være nødvendigt at gå hele gulvet over igen for at udligne fordybningen i gulvet.

Rigtig mange glemmer også at give deres gulve efterbehandling, når de er færdig med at afhøvle det. For at give træet de bedste vilkår er det nødvendigt, at man går ind og efterbehandler træet med enten lak, sæbe eller olie, som kan mætte træet. Ved at efterbehandle gulvet får man et gulv, der kan holde sig flot i mange år.