Guide til gulvafslibning
Mange vælger at hyre folk til gulvafslibning, men man kan sagtens gøre det selv, og på den måde undgå unødvendige udgifter – og så er det jo altid en dejlig fornemmelse, når man kan gøre noget selv. Som man siger: Selvgjort er velgjort! Vi har herunder sammensat en guide bestående af 5 punkter, hvor vi guider dig igennem den letteste vej til en flot gulvafslibning.
Med det rigtige udstyr og den rette viden kan du sagtens slibe dit gulv selv, og hvis du gør det korrekt og grundigt, vil du få et lige så flot (og godt) resultat, som hvis det var udført af en professionel. Læs med her om: Hvordan udføres en gulvslibning.
1. Lej en gulvsliber
Først og fremmest skal du have lejet en gulvsliber. Det kan du efterhånden gøre mange steder, og langt de fleste byggemarkeder tilbyder en lejeordning af udstyr som en gulvsliber. I samme ombæring bør du bede om en udførlig guide til, hvordan du bruger sliberen, og hvilket udstyr du skal bruge dertil.
2. Gør hele gulvet klar fra starten
Inden du går i gang, skal du sørge for at hele det område, hvor du skal slibe, er ryddet. Det giver de bedste arbejdsbetingelser, hvis du ikke skal gå og flytte og fjerne møbler og tæpper. På den måde kan du koncentrere dig om at slibe dit gulv, så du får det bedste resultat. Det kan være en god idé at støvsuge undervejs. Ved at gøre det undgår du det forstyrrende element, og du får et bedre overblik over dit gulv, hvor langt du er kommet og eventuelt hvilke områder, der trænger til en tur til.
3. Før du går i gang: Lær gulvsliberen at kende
Før du går i gang, bør du sætte dig ind i, hvordan gulvsliberen fungerer, og hvordan man indstiller den. Hvis du har stiftet bekendtskab med en gulvsliber før, kan det stadig være en god idé at sætte sig ind i netop den maskine, som du står med, da der kan være små forskelle. Selvom du godt kan afslibe dit gulv selv, kræver det alligevel et vist håndelag. Hvis det er første gang, du giver dig i kast med det, kan det være en god idé at starte med et mindre areal, hvor du kan få fornemmelse for, hvad der kræves.
Læs om gulvtyper på Wikipedia her
4. Undgå at slide på gulvet undervejs
Når du er færdig med at slibe gulvet, er det vigtigt, at du ikke slider unødigt på det. Når du har slebet dit gulv, er det skrøbeligt, fordi det ikke er beskyttet. Hvis du ikke passer på, kan du risikere, at du skal starte helt forfra.
5. Tredje gang er lykkens gang
Dit gulv skal slibes af tre omgange: Først skal du lave en grovslibning, som gøres med et slibebånd med korn 16 eller 24 (jo lavere tal, jo grovere slibepapir). Anden gang er en art mellemslibning, som gøres med korn 40 eller 60. Tredje og sidste gang laver du en finslibning med korn 80 eller 100.
Det er gulvet, der bestemmer, hvilke kornstørrelser du skal bruge. Hvis gulvet er meget medtaget, kan det være en fordel at bruge grovere korn, hvorimod der til et mindre slidt gulv, kan bruges finere korn.
Når du er færdig med at slibe
Når du er færdig med at slibe gulvet, skal du støvsuge meget grundigt. Herefter er det forskelligt, hvilken efterbehandling dit gulv har brug for. Der er stor forskel på trægulve, og nogle skal behandles med lud, mens andre skal behandles med olie eller lak. Forhør dig i dit lokale byggemarked om, hvad der egner sig bedst til netop dit gulv. Dette kan du med fordel gøre, når du skal leje en gulvsliber, så du er forberedt.
Træ er et levende og naturligt materiale, hvorfor alle trægulve er forskellige. Derfor er det en god idé at forhøre sig med en fagmand, før man går i gang. Er du i tvivl, kan det i tilfælde godt betale sig, at lade professionelle varetage opgaven.