Hvordan vælger du farver til hjemmet?

Tidens trend indenfor indretning er på vej væk fra det meget minimalistiske og kølige udtryk. De lyse hvide vægge og det grå og sorte inventar, som har præget indretningen i en del år er ved at blive overtaget af et varmere og mere fyldigt look både inden for møbler, tekstiler og vægfarver. Her kommer vi ind på de tendenser, der er lige nu og, hvordan du kan bruge dem i indretningen af dit hjem.
Læs mere her

Gardiner som stemningssættende virkemiddel

Et markant skift ser man på tekstilsiden. Hvor der indtil for nylig ikke blev brugt gardiner i særlig stort omfang, når man kiggede i boligmagasinerne, er det nu helt anderledes. Gardinerne er blevet en vigtig del af interiøret igen. Mange steder ser man lige nu gardiner fra gulv til loft i lidt tunge materialer såsom velour i mættede farver, der giver rummet karakter og for eksempel kan skabe hygge, elegance, intensitet alt efter, hvordan de ser ud. Brugen af gardiner skaber en helt særlig atmosfære og samler et stort rum. I et mindre rum skal du ikke vælge for tunge gardiner. De virker ligeledes lyddæmpende og er derfor gode i rum, hvor akustikken ikke er god. Du skal se på gardiner som et virkemiddel, som du kan benytte til at præge resten af din indretning. Alt efter farve og materiale kan de give rummet en tung og mættet atmosfære eller en lys og let atmosfære.

Møbler med polstring og mørkt træ

Ligesom der er mange gardiner i velour for tiden, er der mange møbler, der har en velourpolstring. Hvis du køber møbler i en vis prisklasse kan du for det meste vælge mellem mange forskellige tekstiler og farver. Vælger du et møbel med velourpolstring, skal du være klar over, at det ofte får et meget elegant udtryk som måske kan være svært at kombinere med dine andre måske mere minimalistiske møbler, medmindre du gør en indsats for det gennem valg af andre lignende møbler eller tilbehør. De mørke træsorter har også haft et comeback de seneste år. Det er træsorter så som teak og valnød. Teak træ er mest kendt fra retro møblerne, hvorimod valnød er meget brugt til fremstillingen af nye møbler.

Tilbehør – velour og kelim

Hvis du har en del møbler, der er lyse og enkle i udtrykket og gerne vil kombinerer dem med et mere mættet udtryk, kan du gøre det på flere måder.
Velour: Du kan gå ”velour vejen” og købe puder i mørke, dæmpede farver lavet af velour. De kan fungere for sig selv i en sofa, men er også flotte til at skabe en sammenhæng mellem en ny velour lænestol og en sofa med uld- eller læderbetræk.
Kelim: Er du ikke så meget for velour, kan du vælge det mere mellemøstlige look og købe puder, gulvtæppe eller et vægtæppe i kelim. Det giver et mere råt udtryk end velour, der ofte passer bedre til ”resterne” efter et minimalistisk hjem. Kelim fås både i helt moderne design i klare eller støvede farver og i de originale mønstre og farver, der ofte er varme og gyldne.

Vægfarver – mørke eller støvede pasteller

Du skal heller ikke være bange for at male dine vægge. Hvis du har et stort og lyst rum, kan det sagtens bære at få en farve. Igen skal du dog nøje overveje, hvilken farveskala du ønsker i rummet og, hvordan den spiller sammen med resten af dit hjem. Det er både in med mørke dybe farvetoner og med lyse, lette og støvede pasteller. Har du små rum uden så meget lys, skal du ikke vælge en mørk vægfarve medmindre du gerne vil skabe en hulestemning. Lyse farver gør rum større og mørke farver gør rum mindre. Et rum tager sig i det hele taget meget forskelligt ud alt efter vægfarven, og vores humør påvirkes af de farver, vi er omgivet af. Allermest skal du derfor tænke på, hvad du kan lide – det er jo dig, der skal være i rummene.