Stenbelægning på terrassen

Terrassen er et af de steder, hvor vi opholder os meget, når vejret tillader det. Den bruges primært i sommerhalvåret, hvor den flittigt bliver brugt til at spille bold, at tage sol og til at spise mad direkte fra grillen. Derfor er det vigtigt, at terrassens stenbelægning er jævn, og at dens valg af fliser sørger for stabilitet og et flot udseende.

Om stenbelægning

Stenbelægning på terrasseStenbelægning er betegnelsen for fliser eller sten, som bruges til at lave en terrasse. Hvis man skal lave en terrasse, en sti eller en garage, bør man bruge stenbelægning, fordi det er et langt bedre, mere stabilt og mere jævnt underlag, end jord, græs, flis og grus er det. Det er muligt selv at lægge sten på sin terrasse, men hvis man giver sig i kast med opgaven, er det vigtig, at man gør det korrekt, hvis man vil have et godt resultat. Her kan du læse om, hvordan du skaber et stabilt underlag samt om mulighederne for belægning, som er afgørende for det endelige resultat.

Skab et jævnt og fast underlag

Det er altafgørende, at underlaget er jævnt, fordi det er forudsætningen for, at resultatet bliver godt. Udover at det skal være jævnt, bør det også være fast, hvis resultatet skal blive bedst muligt. Når du skal lave en terrasse, bør du derfor bygge underlaget op af et bundlag, et bærelag og et afretningslag af grus.

Før du begynder på de tre lag, skal du grave ud, så der er plads til 15 centimeters bundsikringsgrus, 12 centimeters stabilgrus og 3 centimeters afretningsgrus og afslutningsvis fliser.

Bundlag

Bundlaget er det nederste lag, og er det lag, der skal laves først. Hvor tykt dette skal være, afhænger af jordens type. I bundlaget bruges vasket sand, som stampes. Når du afmåler sandet til bundlaget, skal du regne med, at du skal bruge knap halvanden gange så tykt et lag, som det skal være, fordi sandet komprimeres og dermed bliver mere kompakt.

Bærelag

Det midterste lag kaldes bærelaget. Dette laves ved at fordele og komprimere sand eller grus, før du afslutter med et lag mekanisk stabilt grus, som komprimeres.

Afretningslag

Efter bærelaget er lavet, er det vigtigt at gøre underlaget helt stabilt. Dette gøres ved at fordele afretningsgrus, bestående af vasket sand, i en tykkelse på 3-4 centimeter. Når dette er gjort, lægger du ledeskinner ud, som bruges til at afrette overfladen, så du kan fjerne overskydende grus med et bræt eller lignende. Når afretningslaget er færdigt, har du et stabilt og fast underlag, som du kan begynde stenbelægningen på.

Vælg den rette stenbelægning

Når underlaget er jævnt, er det klar til at blive belagt med sten. Det er op til dig selv, hvilken stenbelægning, du ønsker, skal udgøre din terrasse. Derfor bør du klargøre, hvad terrassen skal bruges til. Hvis der skal placeres møbler på den, bør du vælge jævne sten med forholdsvis store overflader, mens en stenbelægning med små og dekorative sten er et oplagt valg, hvis din terrasse primært skal være dekorativ.

Herregårdssten

Herregårdssten er den mest populære belægningssten på danskernes terrasser. De er lavet i cement på danske cementstøberier og er så kraftige, at de ofte bruges steder, hvor der foregår trafik med tunge lastbiler. De måler 21 x 14 centimeter og laves i forskellige tykkelser.

Granitfliser

Granitfliser er forholdsvis store fliser med en stor overflade, som er meget robuste, og som derfor også kan holde til tunge genstande. Mange mener, at granitfliser er det bedste valg til formålet, fordi de er lavet af naturmaterialet granit, som bevarer et flot udseende i mange år.

Chaussesten

Chaussesten er små kvadratiske granitsten, som minder om brosten, og som er meget populære. De bruges ofte på stier og til kanter, men de er også populære til terrasser, som skal have et anderledes og dekorativt udseende.